Choď na obsah Choď na menu

Tradičné mäkké medovníky

  • Ingrediencie:
  • Na medovníkové cesto:
  • 500 g hladká špaldová múka (hladká múka)
  • 150 g pomletý trstinový cukor (práškový cukor)
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 100 g maslo
  • 2 ks väčšie vajce (3 ks menšie)
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička kakaa
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • na ozdobu medovníkov:
  • oriešky, polené lúpané mandle
  • na potretie medovníkov, aby boli lesklé:
  • 1 ks rozšľahané vajce
  •  
  • Postup:
  • Najprv si rozpustíme maslo a med. Necháme trochu vychladnúť. Do väčšej misky pridáme múku, cukor, vajcia, sódu bikarbónu, perníkové korenie, škoricu, kakao a med s maslom.  
  • Zo všetkých surovín si vypracujeme medovníkové cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť na pár hodín. Najlepšie do druhého dňa, aby vyzrelo a prešli chute.
  • Keď cesto vyberieme z chladu, necháme ho postáť, aby zmäklo. Bude sa s ním lepšie pracovať. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm (dosku posypeme múkou) a vykrajujeme rôzne tvary.
  • Plech vystelieme papierom na pečenie. Na neho ukladáme obľúbené tvary, nie však veľmi blízko, pretože medovníky pri pečení narastú. Môžeme do nich zatlačiť oriešok alebo mandľu.
  • Medovníky pečieme pri teplote 170 oC 7-10 minút, končeky budú zlatisté. Nepečieme dlho, aby neboli tvrdé. Hneď po upečení ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú sa krásne lesknúť. 
  • Prečo nepotierame medovníky pred pečením? Nebudú sa tak nádherne lesknúť, ako keď to urobíme po upečení. Naše medovníky sú veľmi chutné. Upečte si ich radšej z dvojitej dávky.
  •